Cikkek

Dr. Tóth Attila: A tardoskeddi angolkert

Az angol tájképi kert a 18. században jött létre Angliában. Az angolkert filozófiája a természet esztétikájából ered és a szigorú, geometrikus francia barokk-kert ellentétét jelképezi. Az angolkert megalakulásakor ugyanis a természetes táj a szabadság és a függetlenség jelképévé vált, míg a francia barokk kert a feudalizmus és az abszolutizmus jelképeként lett vált ismertté. Az angolkert a 18. és 19. században fokozatosan elterjedt az egész európai kontinensen. Szlovákia területén, az akkori Felvidéken, főleg a 19. században terjedt el, gyakran hagyományos, geometrikus kertekkel kombinálva. A 19. században létrehozott angolkerteket ma értékes fák díszítik, amelyek a kert kompozíciójának szerves elemét alkotják. Az eredeti angolkertek később nyilvános parkokká, illetve speciális gyógyintézmények kertjeivé alakultak át. Az egyik legfontosabb és legnagyobb tájképi kert Szlovákiában a szomszédos Tótmegyeren található, amely most már egy nyilvános községi park. Az egykori tardoskeddi angolkert fő építészeti elemek a 17. századból származó késő reneszánsz Juhász kúria, amelyet a 18. században barokk stílusban építettek át. A kúriát 1725-ig biztonsági okokból palánk vette körül, a templom melletti régi plébániához hasonlóan. A 19. században egy kis angol stílusú kertet alapítottak a kúria körül, melynek kompozícióját főleg lombhullató fák alkották.

A Juhász kúriát és a hozzá tartozó angolkertet a 20. század 50-es éveiben államosították, és a területén egy új futballpályával és fürdővel rendelkező sportkomplexumot alapítottak. Ez az eljárás a kert nagyobb részének megszűnéséhez vezetett. A mai napig azonban megmaradtak a régi értékes fák, mégpedig a hegyi juhar (Acer pseudoplatanus L.), a korai juhar (Acer platanoides L.), a vadgesztenye (Aesculus hippocastanum L.), a bálványfa (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle), 2 nyugati ostorfa (Celtis occidentalis L.), 3 feketefenyő (Pinus nigra Arn.) Arn.) és japánakácok (Sophora japonica L.). Ezek a fák Tardoskedd jelentős kulturális, történelmi és természeti örökségét alkotják. A termálfürdő területén növő fák magassága 12 és 20 méter közötti, míg a koronájuk szélessége 5 és 20 méter között van. A legmagasabb fa (20 méter) a legszélesebb koronával (20 m) egy japánakác. A fák törzsének körmérete 130 és 280 cm között van, míg az átlagos fatörzs körmérete meghaladja a két métert. Mindegyik fa elérte a felnőtt kort, néhány közülük már veteránnak számít.

A fákra vonatkozó Szlovák Környezetvédelmi Minisztérium 24/2003 számú előírása, valamint ennek a 158/2014 számú módosítása, az 543/2002 természet és tájvédelmi törvényből indul ki. Ezen törvényi dokumentumok alapján a termálfürdő területén növő fák társadalmi értékének öszszege meghaladja a 37 000 €-t. Különösen értékes a három feketefenyő, amely a kert fontos eleme és társadalmi értékük összege közel 11 500 €. A legmagasabb társadalmi értéknek a feketefenyők egyike örvend (több mint 4 340 €).

A Juhász kúria és az azt körülvevő kert a tardoskeddiek közös kulturális, történelmi és természeti örökségét alkotja. Ezért az értékét és fontosságát ismernünk kell, hogy védhessük és megőrizhessük Tardoskedd jövő generációi számára. Községünk tehát fontos feladat előtt áll, hogy a kúria és kertje alaposan dokumentálva, elemezve és szakszerűen felújítva legyen.

 Dr. Tóth Attila,
kert- és tájépítészmérnök, tanár a nyitrai Szlovák
Mezőgazdasági Egyetemen

 Fényképek

Tóth Ferenc

Szabó Vince

Szarka Gyula

Illusztrációs képek:

Kaitlyn Baker (Unsplash)
Marie Bellando-Mitjans (Unsplash)
Aaron Burden (Unsplash)
Álvaro Serrano (Unsplash)

© 2019 PRO TURDESQUED

 

Web:
webfinity.sk

 

Adatvédelmi nyilatkozat

Webhelyünkön HTTP-sütiket használunk.
Ha szeretne róluk többet megtudni vagy szeretné elolvasni adatvédelmi irányelveinket, kattintson ide.


Elfogadom